Ενημέρωση για την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή (ΙΥΑ)

Το πρόβλημα της υπογονιμότητας

Προσπαθείτε εδώ και κάποιο διάστημα, αλλά η εγκυμοσύνη δεν έρχεται; Οι περισσότεροι ειδικοί θα σας δώσουν την ίδια ακριβώς συμβουλή: πρώτα-πρώτα πάρτε μια βαθιά ανάσα και μην το σκέφτεστε τόσο πολύ. Ναι, μπορεί να υπάρχει θέμα, αλλά μπορεί να μην υπάρχει και τίποτε. Η υπογονιμότητα προσβάλλει περίπου 1 στα 6 ζευγάρια. Δεν είναι λίγο, αλλά δεν είναι και τόσο πολύ! Μάλιστα, είναι καλό να γνωρίζετε ότι, εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις, η επιστήμη μπορεί να δώσει λύση, μέσω της ΙΥΑ, σε δυσκολίες που μέχρι πριν μερικά χρόνια φάνταζαν ανεπίλυτες.

Ερωτήσεις

Κι αν χρειαστεί τελικά εξωσωματική γονιμοποίηση; Μερικές από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις είναι:

• Τί πιθανότητα έχω να κάνω παιδί με εξωσωματική;
• Κινδυνεύει η υγεία μου αν κάνω εξωσωματική;
• Γίνεται να μην πάρω φάρμακα;
• Πονάει η εξωσωματική;
• Θα παχύνω από τις ορμόνες;
• Κινδυνεύει η σχέση μου με τον/την σύντροφό μου;
• Πόσες φορές μπορώ να κάνω εξωσωματική;
• Πότε μπορώ να ξαναπροσπαθήσω ύστερα από μια αποτυχία;
• Πόσο κοστίζει η εξωσωματική γονιμοποίηση;
• Η ορθόδοξη Εκκλησία, τί λέει για την εξωσωματική;
• Τί χρειάζεται να κάνει ο άντρας μου;
• Θα χρειαστεί να μείνω στο κρεβάτι, ή να μην εργάζομαι;
• Υπάρχουν καινούρια φάρμακα;
• Μέχρι ποια ηλικία μπορώ να κάνω εξωσωματική;
• Μπορώ να κάνω εξωσωματική χωρίς να είμαι παντρεμένη/ος;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τι μπορεί να γίνει

Όλα αυτά μπορεί να φαίνονται βουνά, αλλά το πρώτο που χρειάζεται να γίνει είναι να αναγνωρίσετε το πρόβλημα: ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει την υπογονιμότητα ως αδυναμία επίτευξης εγκυμοσύνης ύστερα από 12 μήνες τακτικών σεξουαλικών επαφών χωρίς αντισυλληπτική προστασία. Όμως, έχει παρατηρηθεί ότι ζευγάρια που επιμένουν για άλλους 12 μήνες (δηλαδή συνολικά 2 έτη), επιτυγχάνουν την επιθυμητή σύλληψη, στην πλειονότητα των περιπτώσεων. Εξυπακούεται όμως ότι αυτή τη χρονική άνεση δεν την διαθέτουν, ούτε γυναίκες προχωρημένης αναπαραγωγικής ηλικίας, ούτε ζευγάρια, τα οποία ήδη γνωρίζουν την ύπαρξη κάποιας ειδικής παθολογικής κατάστασης, λ.χ. άνδρας με γνωστό, διαπιστωμένο πρόβλημα στο σπέρμα, γυναίκα με μη λειτουρικούς ή απόντες ωαγωγούς (σάλπιγγες), ή με γνωστές διαταραχές του κύκλου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν υπάρχει λόγος να χάνετε χρόνο, μπορείτε να προχωρήσετε αμέσως σε μια από τις διαδικασίες της ΙΥΑ.

Σήμερα πια, η ενημέρωση προσφέρεται από ποικίλες πηγές, πριν καν αποταθείτε σε ειδικούς επιστήμονες: υπάρχουν βιβλία, υπάρχουν σωματεία υποστήριξης των υπογόνιμων ζευγαριών (όπως το σωματείο "Κυβέλη", που ιδρύθηκε πρώτο, ήδη από το 1995), υπάρχει μεγάλος αριθμός ενημερωτικών άρθρων ή αφιερωμάτων σε εφημερίδες και σε περιοδικά, αλλά και πλήθος σχετικών ιστοσελίδων στο διαδίκτυο... Χρειάζεται βεβαίως περίσκεψη και προσοχή: για παράδειγμα, το περιεχόμενο των ιστοσελίδων συνήθως δεν έχει ελεγχθεί επιστημονικά. Έτσι όμως, η απλή μεταφορά ιδιωτικών εμπειριών δεν αποτελεί επιστημονική γνώση, μάλιστα κατά κανόνα δεν υποστηρίζεται από στατιστική τεκμηρίωση, οπότε μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένη και αναίτια σύγχυση στο ζευγάρι.

Για τους παραπάνω λόγους, είναι ενδεχομένως πρόσφορο να ενημερωθείτε υπεύθυνα εξ αρχής. Γι' αυτό, μπορείτε να μιλήσετε απ' ευθείας στον γυναικολόγο σας, ή να αναζητήσετε συμβουλές από μια εξειδικευμένη Μονάδα ΙΥΑ: οι περισσότερες Μονάδες διαθέτουν επιστημονικά τεκμηριωμένες ιστοσελίδες, καθώς και εξειδικευμένο προσωπικό (ιατρούς, εμβρυολόγους, μαίες ή νοσηλεύτριες, ψυχολόγους) με πείρα στην παροχή των ορθών συμβουλών και της κατάλληλης καθοδήγησης.

Ενημερωθείτε υπεύθυνα, στον χώρο σας, χωρίς μετακινήσεις

Έχοντας πείρα 20 ετών στο λειτούργημα αυτό, ο Χ. Καζλαρής είναι σε θέση να σας παράσχει τη βασική ενημέρωση για την ΙΥΑ, για τις εργαστηριακές διαδικασίες στην εξωσωματική γονιμοποίηση, για το θεσμικό πλαίσιο... Οι πληροφορίες και η ενημέρωση παρέχονται σε κατ' ιδίαν συνάντηση στο γραφείο του (κλικ εδώ για ραντεβού).

Όμως, με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, υπάρχει πλέον η δυνατότητα να παρακαμφθεί η ανάγκη της φυσικής παρουσίας (ειδικότερα για όσους κατοικούν μακριά) και να πραγματοποιηθεί η ενημερωτική-συμβουλευτική συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης από τον ιδιωτικό σας χώρο, αποφεύγοντας τις μετακινήσεις, σε χρόνο που εσείς επιλέγετε. Στην περίπτωση αυτή, αρκεί να εγκαταστήσετε την εφαρμογή Skype στον υπολογιστή σας. Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης μέσω Skype υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς αρχείων κειμένου και εικόνας, εάν αυτό απαιτηθεί για σκοπούς επεξήγησης. Χρήσιμα στοιχεία του ιστορικού σας, εάν υπάρχουν, μπορεί να έχουν ήδη αποσταλεί μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πριν την τηλεδιάσκεψη.

Πρακτικά βήματα

Το πρώτο βήμα είναι να δημιουργήσετε την επαφή, σύμφωνα με τις οδηγίες για τη δημιουργία επαφής. Προκειμένου να ενεργοποιηθεί η επαφή είναι απαραίτητο να συμπληρώσετε και να αποστείλετε τη φόρμα προσωπικών στοιχείων, στην οποία παραπέμπουν οι οδηγίες αυτές (προσοχή: η αποστολή της φόρμας δεν σας επαναφέρει εδώ, αλλά σας ανακατευθύνει στην αρχική σελίδα του ιστοχώρου). Η επαφή μέσω Skype ενεργοποιείται με την παραλαβή των στοιχείων σας. Θα ορίσουμε μέσω e-mail το ραντεβού μας για την τηλεδιάσκεψη.

Ενημερωθείτε εδώ για τους όρους της συνεργασίας και τη χρέωση της υπηρεσίας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Διευκρινίζεται ότι η ενημέρωση και οι πληροφορίες που θα λάβετε δεν συνιστούν ιατρική πράξη, θεραπευτική συμβουλή ή καθοδήγηση σε καμμία περίπτωση. Μόνος αρμόδιος να σχεδιάσει μαζί σας και να εφαρμόσει μια εξατομικευμένη θεραπευτική στρατηγική είναι ένας ιατρός γυναικολόγος, εξειδικευμένος στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

 


(επιστροφή)