Επιλεγμένες διαλέξεις και ομιλίες

 


H Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής διοργανώνει ελεύθερα σεμινάρια για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της. Το σεμινάριο του Ιανουαρίου 2012 είχε θέμα την προεμφυτευτική γενετική διάγνωση.

Ο Χ. Καζλαρής ανέπτυξε το θέμα: "Προεμφυτευτική γενετική διάγνωση (PGD) και προεμφυτευτικός γενετικός έλεγχος (PGS): ειδικές εξετάσεις, ή εφαρμογές ρουτίνας;". Την εισήγηση σχολίασαν η ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών κα Μυρτώ Δραγώνα και η καθηγήτρια και αντιπρύτανις του Παντείου Πανεπιστημίου κα Ισμήνη Κριάρη. Δείτε τις διαφάνειες από την παρουσίαση και το κείμενο της εισήγησης.

 

 


H Εταιρεία Δράσεων Επιμόρφωσης εγκαινίασε σειρά διαλέξεων με τίτλο "Επιστημονικό Καφενείο", για διάφορα θέματα επιστημονικού ενδιαφέροντος.

Ο Χ. Καζλαρής ανέπτυξε το θέμα: "Ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή: εφαρμογές και προβληματισμοί". Δείτε τις διαφάνειες από την παρουσίαση.

 

 


H εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα ετών από την ψήφιση της Σύμβασης του Oviedo (βλ. πρόγραμμα).

Ο Χ. Καζλαρής ανέπτυξε το θέμα "Το ανθρώπινο έμβρυο in vitro: Αντικείμενο πειραματισμού ή απαραίτητο εργαλείο;".

Τα πρακτικά της ημερίδας κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Σάκκουλα (2010).

Διαβάστε το κείμενο της ομιλίας του Χ. Καζλαρή και δείτε τις διαφάνειες από την παρουσίασή του.

 

 

Η διάλεξη δόθηκε στο Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο πλαίσιο των μαθημάτων της κας Ε. Γάτου και είχε ως αντικείμενο τη χρήση εργαλείων πληροφορικής στη μετάφραση ιατρικών - επιστημονικών κειμένων.

Η διάλεξη είναι διαθέσιμη σε βίντεο (δύο μέρη) στον ειδικό ιστότοπο του Πανεπιστημίου (ακαδημαϊκές βιντοδιαλέξεις). Οι διαφάνειες της διάλεξης είναι διαθέσιμες σε μορφή αρχείου pdf.

 

 

Το σεμινάριο διοργανώθηκε από την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής με τη συνεργασία του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (βλ. πρόγραμμα και περιλήψεις).

Ο Χ. Καζλαρής ανέπτυξε το θέμα "Ένα βήμα προς τα εμπρός: η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και ο ρυθμιστικός της ρόλος στην έρευνα". Δείτε εδώ τις διαφάνειες από την παρουσίασή του.

 

 

H εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων (ΠΕΒ), τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ευβοίας, τη Νομαρχία Ευβοίας και τον Δήμο Χαλκιδέων (βλ. πρόγραμμα).

Ο Χ. Καζλαρής ανέπτυξε το θέμα "Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή: Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον". Δείτε εδώ τις διαφάνειες από την παρουσίασή του.

 

 

Το σεμινάριο διοργανώθηκε από την Επιτροπή Βιοηθικής της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος σε συνεργασία με το Κέντρο Βιοϊατρικής Ηθικής και Δεοντολογίας (βλ. πρόγραμμα).

Ο Χ. Καζλαρής ανέπτυξε το θέμα "Σχέδιο νόμου για την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή". Δείτε εδώ τις διαφάνειες από την παρουσίασή του.

 

 

Στο πλαίσιο του τρίτου πανελλήνιου συνεδρίου της ΠΕΒ διοργανώθηκε μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης αφιερωμένη στα λεγόμενα "παραϊατρικά" επαγγέλματα, τα οποία, ως επί το πλείστον, δεν είναι αναγνωρισμένα επισήμως στη χώρα μας.

Ο Χ. Καζλαρής παρουσίασε την Πανελλήνια Ένωση Κλινικών Εμβρυολόγων, υπό την ιδιότητα του Γενικού Γραμματέα του διοικητικού συμβουλίου της. Δείτε εδώ τις διαφάνειες από την παρουσίασή του.