Η Αστρονομία ως Παιχνίδι για Παιδιά

Mireille Hartmann

(Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα, 2008)

Πρωτότυπο: L'Astronomie est un jeu d'enfant
(Le Pommier, Paris, 1999)
Mireille Hartmann

Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε όλους τους δασκάλους, αλλά και στους γονείς και τους εμψυχωτές μικρών παιδιών. Προτείνει μια σειρά από απλές δραστηριότητες και πειράματα, που μπορούν να διεξαχθούν με φτηνά υλικά και έχουν ως θεματικό άξονα τα οικεία στα παιδιά ουράνια σώματα: τον Ήλιο, τη Σελήνη και τη Γη. Αξιοποιώντας τη φυσική περιέργεια των μικρών μαθητών για τα αστρολογικά φαινόμενα, ο δάσκαλος μπορεί να καλλιεργήσει στα παιδιά τον επιστημονικό τρόπο σκέψης.

Η Mireille Hartmann δίδασκε σε δημοτικά σχολεία από το 1960. Ωστόσο, το έτος 1979 υπήρξε σημείο καμπής στην καριέρα της: στην αυλή του σχολείου όπου μετατέθηκε υπήρχε... ένα τηλεσκόπιο! Από εκεί, πήρε το έναυσμα για την ενσωμάτωση βιωματικών δραστηριοτήτων επιστημονικής αφύπνισης στις τάξεις της.

Η έκδοση του βιβλίου αυτού στη Γαλλία έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος « La main à la pâte », ενός εγχειρήματος της Ακαδημίας Επιστημών και του Υπουργείου Παιδείας της Γαλλίας, με στόχο την καλλιέργεια της διδασκαλίας των επιστημών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

 

 


(επιστροφή)