Ιοί και Άνθρωποι

Luc Montagnier

(Εκδόσεις Κάτοπτρο, Αθήνα, 1997)

Πρωτότυπο: Des Virus et des Hommes
(Éditions Odile Jacob, Paris, 1994)
Luc Montagnier

Σε τούτο το εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο, ο Luc Montagnier αναφέρεται στην ερευνητική εργασία που τον οδήγησε, το 1983, στην ανακάλυψη του ιού της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (ο οποίος προκαλεί το AIDS) και περιγράφει τη διαμάχη του με τον Αμερικανό επιστήμονα Robert Gallo σχετικά με την πατρότητα της ανακάλυψης. Ο αναγνώστης θα μπορέσει να βρει μια ευσύνοπτη, περιεκτική, αλλά επίσης πλήρη και διαφωτιστική παρουσίαση των γνώσεων που διαθέτουμε όσον αφορά τον ιό και την προέλευσή του, τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται η ασθένεια, τις δυνατότητες θεραπείας και ανακάλυψης εμβολίου, και τη γεωγραφική εξάπλωση του AIDS.

Ακόμη, ο συγγραφέας αναπτύσσει τις απόψεις του για τις ευθύνες των πολιτικών και εκθέτει τις σκέψεις του για τις επιπτώσεις της επιδημίας του AIDS στα δημόσια συστήματα υγείας και σε ολόκληρη την κοινωνία, ενώ δεν παραλείπει να μας ενημερώσει και για το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται σήμερα η έρευνα. Πρόκειται για ένα βιβλίο πλούσιο σε πολύτιμες πληροφορίες, γραμμένο από έναν επιστήμονα και ερευνητή που διακρίθηκε έκτοτε παγκοσμίως, με την απονομή του Βραβείου Nobel Ιατρικής και Φυσιολογίας το 2008, το οποίο μοιράστηκε με τη συνεργάτιδά του Françoise Barré-Sinoussi.

Στην Ελληνική έκδοση, προστέθηκε ένα μικρό παράρτημα με τα πρώτα επίσημα επιδημιολογικά στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ (τότε ΚΕΕΛ) για το AIDS στην Ελλάδα, καθώς και χρήσιμες διευθύνσεις για τα οροθετικά άτομα.

 

 


(επιστροφή)