Η Επιθυμία του Γονιδίου

Jacques Testart

(Εκδόσεις Κάτοπτρο - Σειρά "Γνώση-Κοινωνία-Πολιτισμός", Αθήνα, 1995)

Πρωτότυπο: Le Désir du Gène
(Éditions François Bourin, Paris, 1992)
Jacques Testart

«O Testart είναι παγκοσμίως γνωστός για τις αναλύσεις κατά το παρελθόν των αρνητικών συνεπειών της γενετικής μηχανικής. Σήμερα συνεχίζει τη σταυροφορία του με το νέο βιβλίο του "Η επιθυμία του γονιδίου", όπου επισημαίνει τους κινδύνους ενός νέου ευγονισμού. Πρέπει όλοι μας, απαραιτήτως και επειγόντως, να το διαβάσουμε...»
—Le Figaro

«Μέχρι πού έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τη δράση της η επιστήμη; Ποια είναι τα όριά της; Σε αυτές τις ερωτήσεις προσπαθεί να απαντήσει ο ερευνητής επιστήμονας και ανθρωπιστής J. Testart στο νέο βιβλίο του...»
—Le Monde

«Ένας από τους επιστημονικούς "πατέρες" του πρώτου παιδιού του σωλήνα στη Γαλλία μάχεται ενάντια σε έναν νέο ευγονισμό που χτυπά την πόρτα μας, έναν ευγονισμό δημοκρατικό, ήπιο και δόλιο...»
—Impact Medecin

 

Η παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του συγγραφέα στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, όπου ο Jacques Testart μίλησε για τον προβληματισμό του σε σχέση με την πιθανή εκτροπή της εφαρμογής των τεχνικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής προς έναν νέο ευγονισμό.

Σήμερα, σχεδόν είκοσι χρόνια μετά την κυκλοφορία του βιβλίου, ορισμένοι από τους ενδοιασμούς του Testart έχουν γίνει πραγματικότητα, ενώ ο ίδιος έχει πλέον αποσυρθεί από την κλινική πρακτική και έχει εξελιχθεί σε "κριτικό της επιστήμης", όπως αυτοαποκαλείται.

 

 


(επιστροφή)